вівторок, 16 грудня 2014 р.

Польсько-український обмін молоді

Автор Роксолана Лахва - крім того, що турнірниця, МАНівка, олімпіадниця - ще й волоцюга, тобто учасниця поїздки у Польщу.
Усі помилки безцінні - тому що авторські.
Надвірнянський ліцей - учасник Молодіжного проекту , який спрямований на покращення відносин між Україною та Європейським Союзом. Сьогодні, зважаючи на те, що Польща стала повноправним членом ЄС, молодіжні організації проводять роботу з пошуку нових можливостей урізноманітнення двосторонніх відносин. Так з 30 листопада по 7 грудня 20 ліцеїстів відвідали Польщу. 


Мета поїздки - сприяти розвитку і зміцненню дружби в рамках обміну учнями для ознайомлення з культурою, освітою та традиціями" польського та українського народів. А також здобуття досвіду щодо утворення та ведення молодіжних організацій, нові друзі, екскурсії...
Програма перебування в польських друзів була надзвичайно насиченою. 5 днів ліцеїсти жили в польських сім'ях, а два дні - в готелі. Отож, в понеділок ми вранці зустрілися в школі, де були ознайомлені із засадами і принципами організації EDUG, яка ініціювала даний проект. Ми ознайомилися із самоврядуванням школи і змогли презентувати роботу ради Надвірнянського ліцею. Після обіду ми поїхали на екскурсію до курортного містечка Леба, де змогли прогулятися узбережжям Балтійського моря і в цей час поспілкуватися з польською молоддю. 
Після прогулянки відбулася зустріч в Центрі культури в Лебі з родиною Колпінга (молодіжна організація). Ми ознайомилися з програмою організації Erasmus +. День закінчився смачною вечерею.
Кожен день, проведений в Польщі, вражав новизною і незвичайністю. Наступного дня ми ознайомилися з Лемборком, відвідали музеї, організували екскурсії містом, зустрілися зі старостою міста. Він ознайомив нас, як працює староство в Польщі. Пізніше відбулась зустріч з заступником бурмістра (мера) та Молодіжною радою міста, які розповіли про свою діяльність, свої права та обов'язки, власні проекти. На завершення відбувся польсько-український вечір, де ми мали змогу представити власну культуру , наш край. Нас вітали українці, які живуть в Польщі, ми співали українських пісень, розповідали про українську культуру, проводили конкурси та мали спільну вечерю. Українською діаспорою було зібрано допомогу переселенцям, дітям Краматорської школи, де вчиться багато дітей, які виїхали з території, охопленої вогнем.


Третій день ми провели в Гданську, де відвідали Європейський Центр Солідарності. Тут нам розповіли про демократичний рух 80-х років у Польщі. Дані події були схожими до тих, які відбувалися в Україні рівно рік тому. Після обіду ми відвідали найбільший цегляний костел у світі. Мали екскурсію по Гданську, де змогли ознайомитися з архітектурою та ландшафтом міста.
Четвер ми провели в Слупську, де зустрілися з організацією «Центр ініціативного громадянства», яка працює, щоб допомагати іншим організаціям . Потім ми ознайомилися з творчістю художника Віткаци, який має українське коріння, побували в музеї, де розміщені його твори. Зустрілися з організацією «Віткаци цаци цаци», яка прагне популяризувати творчість даного художника та зробити своє місто більш популярним.
У п'ятницю ми завершили своє перебування в місті Лемборку і поїхали до міста Картузи, де відбулася зустріч у школі з польськими учнями та паном директором, який розповів, як працює школа: навчання ведеться профільне. Тут також відбулася зустріч зі старостою Картузького повіту, яка розповіла про структуру самоврядування в Польщі, а також - за якими принципами розподіляється бюджет. А ще ми мали можливість дізнатися про польську етнографічну групу - кашубів. Згодом відвідали Музей каміння. Потім ми поїхали до Музею volkswagen, при якому є готель, де ми поселились. Увечері ми зустрілися зі студентами, які за невеликі кошти створили фільм про проблеми сучасної молоді. Їхня праця доводить, що якщо ми чогось прагнемо, того можемо досягти.
Уже в суботу ми відвідали науковий центр «Експеримент»,де могли спробувати зробити досліди з фізики і біології . Увечері відбулася зустріч з паном Тадеушем, керівником організації, яка допомагає молоді створювати власні проекти. Він розповів нам про те, як створюються організації в Польщі і за якими принципами вони працюють.
Тут ми підвели підсумки нашої співпраці. Перебування в польських родинах збагатило кожного з учасників проекту новими знаннями про традиції та культуру польського народу. Зворушливим і хвилюючим був час прощання, коли нас прийшли проводжати цілими польськими сім'ями. Ми за тиждень стали частинкою бурхливого європейського життя.
Це вже не перший етап Міжнародного співробітництва між учнями Надвірнянського ліцею та польськими друзями. Уже декілька років ліцеїсти відвідують Польщу. Залишається сподіватись, що такі взаємовідносини на цьому не завершаться.

Немає коментарів:

Дописати коментар