вівторок, 12 червня 2018 р.

Що робити на канікулах? Турніритись.

Закінчується навчальний рік. І в Надвірнянському ліцеї також. Але по коридорах носяться різні люди: вступники, випускники, вчителі початкових класів (чому? - у них тут курси). В кабінетах здають ДПА випускники 9-их, готуються до ЗНО випускники 11-их, захищають курсові роботи 10-класники і ще якісь незнайомі дорослі люди граються в дитячі ігри... А в четвертому кабінеті твориться геть незрозуміле... на перший погляд. 


Під стіною сидить група випускників 11 класу (або як тут прийнято - 4 курсу). Якісь дуже серйозні і зажурені - радяться які помилки допускають їхні молодші друзі. Що ж тут твориться?
Спостерігаємо далі. В районі дошки випускник 8 класу Савчук Сергій загнав в кут (в прямому і переносному) десятикласника, який несміливим голосом щось пробує заперечити...
Але через деякий час виходить ще одна першокурсниця - Гуменюк Надія. І уже обидва хлопці виглядають якось непевно. А Надія впевнено їх переконує, що вони хоч і десь трошки хороші, але повні лузери в принципі і нічого не "шарять в темі". Ага! Це ж турнір. 
Випускники (а одночасно переможці Всеукраїнських і обласних турнірів) пробують себе в ролі журі, коли грають інші покоління ліцеїстів. 
Ідуть доповіді, опонування, рецензії та дискусії команд. Лунають дуже влучні і не дуже запитання... завершується третя години гри. За дверима у ліцеї стає тихо. А тут емоції набирають обертів. Журі коментують свої оцінки, гравці звичайно ж не задоволені ними (ну переважно). Наближається фінал, хто ж виграє?
Дружба не виграла. Виграла одна з команд. Але не важливо яка саме і в якому складі. Це була проба сил та бажань брати участь в вищих етапах турнірів. Але багато з учасників дуже серйозно сприйняли свої не перші місця, дехто відчув величезну несправедливість і всесвітню мафіозну змову... Такі турніри... І якщо поразки чомусь вчать більше як перемоги. А перемоги створюють ілюзію вищості. І кожен повинен зробити правильний висновок з кожної перемоги і поразки.
І ще довго ділились емоціями і аналізом гри... Турнір відкрив дуже перспективних "бійців". Крім уже згаданих двох - Тарас Дунець (8 клас), Юркевич Вікторія, Депутат Денис, Лавринович Анна (9 клас).
...І будували наполеонівські плани на майбутнє. Надіємось вони (плани) здійсняться...  





Немає коментарів:

Дописати коментар