вівторок, 26 квітня 2016 р.

Якісь конкурси? Ліцеїсти уже...

До 150-річчя від народження Михайла Грушевського пройшов в районі учнівський конкурс. Відредагований варіант опису можна глянути ТУТ.
А екстремали можуть прочитати першочергову учнівську версію. Отож...
В історії України є величезна кількість людей, що робили значні кроки до  здобуття нашою Батьківщиною незалежності. Чільне місце серед них займає Михайло Грушевський. Так, той самий дядько з бородою на пятдесятигривневій купюрі. 

Чому стаття саме про нього? А тому, що автор більше двох тисяч наукових праць, в тому числі найвідомішої 10-ти томної “Історії України-Руси”, один з керівників Товариства українських поступовців,  голова Наукового товариства ім. Т. Шевченка, член Академії наук СРСР, Всеукраїнської Академії наук, Українського наукового товариства, голова  Української Центральної Ради, а загалом  - визначна особистість, досягнення якої потрібно перераховувати не в одній такій статті,  з’явився на світ рівно 150 років тому. Прикро, що про людей, які дійсно варті уваги, нерідко згадують тільки в так звані ювілейні” роки.
Та все ж перейдемо до самого конкурсу. Якщо коротко про умови, то  з І етапу, що являв собою конкурс відео робіт та презентацій  про наукову діяльність Михайла Сергійовича, до четвірки команд-учасниць, що увійшли до півфіналу стали команди: Надвірнянського  ліцею, Надвірнянської школи №1, Молодьківської ЗОШ та Ланчинської ЗОШ.  Учасники цих команд зустрілися у вищезгаданій школі №1 м. Надвірни. Створення відеоролику, вивчення біографії, підготовка до дискусії досить виснажливі етапи. Та це все одразу ж перекрилося самим заходом. Після жеребкування, що визначило порядок команд у брейн-ринзі (команди Ланчина і Молодькова, ліцею і школи №1 ), відбувся й сам брейн-ринг. Із рахунками 5:1 та 6:5 до фіналу перейшли команди Ланчина та Надвірнянської школи №1.

Цікавими вкладення стали фільми та різноманітні роботи про різні грані діяльності Михайла Грушевського. Крім того, Марина Анатолівна, що була ведучою, змогла зацікавити публіку, що і без того насолоджувалася можливістю прогуляти уроки, цікавими конкурсами, підготовленими журі. 
Призи тут були теж символічні: двоє глядачів до кінця конкурсу смакували груші, а ліцейська команда заробила 50 гривень, які пізніше витратила (ну майже на груші). Заключним етапом конкурсу стала дискусія, як уже очевидно, між командами Ланчинецької та Надвірнянської шкіл.
Як глядач цього дійства можу зазначити, що вона переросла у історично-філософську, на якій чіткий відбиток залишили ще й сьогоденні події в нашій державі. 
Обидві команди впоралися зі своїм завданням – охарактеризувати здобутки і прорахунки Української Центральної Ради. Спокійні та виправдовуючі аргументи дівчат з Надвірнянської школи були противагою сміливих, радикальних та влучних зауважень капітана Ланчинської команди – Володимира.
Порадившись,  журі розподілило місця таким чином: Молодьківська школа отримала ІІІ місце (капітан- Василь), Надвірнянський ліцей –ІІ (капітан – Роксолана) а команди-фіналістки – І. 
Сподіваємось, що такі конкурси ще не раз проводитимуться, адже усі отримали грамоти, солодощі, море емоцій, а головне – вшанували пам’ять видатного українця – Михайла Сергійовича Грушевського

Немає коментарів:

Дописати коментар